Wino, to nic trudnego, bowiem przecież to tylko:
cukier + drożdże = alkohol + CO2.
Nic trudnego, ale za to wielce złożone. Zawiera ono bowiem w sobie co najmniej 500 składników biologicznie czynnych. Obok wody jest w nim 7% do 14% alkoholu etylowego, kwasy owocowe, cukier, garbniki, gliceryna, witaminy, sole mineralne (fosforany), pierwiastki śladowe (żelazo), olejki eteryczne, terpeny, białka etc. Skład chemiczny zmienia się w zależności od wina, rocznika, winnicy itp. To te właśnie elementy decydują o stylu wina.
Istnieje dwanaście stylów wina:
* 4 style win białych,
* 4 style win czerwonych,
* 2 style win różowych
* 2 style win musujących.
Trendy w świecie win pojawiają się i przemijają, ale style win same w sobie są zawsze niezmienne. Kiedy dobrze zrozumiesz różne style wina, będziesz miał ogólne pojęcie o tym, czego się spodziewać za każdym razem, kiedy wyciągasz korek z butelki. Będziesz więc umiał dokonać wyboru takiego wina, na jakie masz ochotę – bez względu na to, czy należy ono do popularnego stylu czy tez nie, czy jest promowane, czy też nie.
Style win białych:
1. Świeże nie dębowe wina białe
2. Ziemiste wina białe
3. Aromatyczne wina białe
4. Ciężkie dębowe (starzone w dębie) wina białe
Style win czerwonych:
1. Delikatne wina czerwone
2. Łagodne owocowe wina czerwone
3. Rześkie aromatyczne wina czerwone
4. Potężne wina czerwone
Style win różowych:
1. Wina rumiane
2. Wytrawne wina różowe
Style win musujących:
1. Owocowe wina musujące
2. Złożone wina musujące