WINA MUSUJĄCE

Owocowe wina z bąbelkami typu Prosecco

Wina tego stylu to po prostu nieskomplikowane owocowe wina musujące o smaku porównywalnym do smaku soczystych jabłek, gruszek lub gron winnych.

Masowo produkowane są w Kalifornii i w stanie Nowy Jork (np. André od Gallo), są to również niemieckie sekt, a także włoskie Prosecco i Asti.

W przeciwieństwie do produkcji szampana, przy produkcji win tego stylu stosuje się zamknięte zbiorniki ciśnieniowe, w których, podczas procesu fermentacji, CO2 rozpuszcza się w winie. Jest to najszybsza i najbardziej ekonomiczna metoda produkcji win musujących.

Wina musujące typu spumante (Asti) są doskonałe, kiedy pije się samo wino, bez jedzenia. Ale mogą również być wspaniałe z ciastkami; na przykład Asti to doskonałe zestawienie z tortem ślubnym, o wiele lepsze niż z wytrawnym szampanem.

Prosecco jest mniej owocowe i bardziej wytrawne od Asti. Świetnie się komponuje np. z warzywami w occie, salami, szynką, kalmarami, anchois, oliwkami, kurczakiem i rybami.

Wina tego typu należy wypić kiedy są jeszcze bardzo młode, nie posiadają one bowiem żadnego potencjału starzenia.