Szampana piję tylko w dwóch wypadkach:
Kiedy jem bażanta, i kiedy nie jem bażanta.
Wina produkowane są tzw. metodą szampańską [methode champenoise], która wymaga przeprowadzenia drugiej fermentacji w butelkach, a następnie starzenia [leżakowania] przez minimum kilka lat.
Bardzo powolna fermentacja i lata starzenia dają w wyniku eleganckie wino musujące, które zatrzymuje miliony bąbelków, rozwija złożone aromaty oraz ma długi finisz. Zmiany, jakie zachodzą podczas tworzenia tych win, graniczą wręcz z magią. Producenci szampana i inni winiarze produkujący złożone wina musujące muszą być mistrzami w łączeniu win z wielu różnych winnic [kupażowanie], z których każda ma inny charakter, z winami z różnych roczników.
Największe szampany wymagają niejednokrotnie kupażowania kilkuset młodych win.
Wina te muszą zawsze być idealnie zrównoważone, ani zbyt słodkie, ani zbyt kwasowe lub o zbyt dużej zawartości alkoholu. Dobrze złożone wino tego stylu musi mieć przyjemny przedłużony finisz; najdrobniejszy smak goryczki jest oznaką złej jakości. Aromaty złożonych win musujących mogą być kwiatowe, owocowe, dymne, karmelowe, grzybowe i biszkoptowe.
Szampan pasuje do wszystkiego, ale z jednym wyjątkiem.
Staraj się nie podawać złożonego wina musującego do słodkich deserów. Takie połączenie nie ma większego sensu, wino będzie bowiem smakowało zbyt cierpko.
Więcej: SZAMPAN
************************************************************