WINA RÓŻOWE

Rumiane wina różowe

Łagodne, aromatyczne i dość słodkie – od półwytrawnych do półsłodkich.
Termin „rumiany” powstał kilkadziesiąt lat temu wraz z narodzinami wina White Zinfandel i jest wynalazkiem Nowego Świata. Niemal wszystkie wina tego stylu pochodzą z Kalifornii. Ciepły klimat umożliwia gronom pełne dojrzewanie, a z kolei potężna skala produkcji winnic, zapewnia im niską cenę.

Zazwyczaj wina tego stylu mają co najmniej odrobinę słodyczy i intensywność aromatyczną typową dla win Nowego Świata tzn. dość intensywną, a ich kwasowość nie jest wysoka.

Wina rumiane są idealne na piknik lub garden party, ich słodycz doskonale równoważy słone pokarmy, takie jak solone orzeszki ziemne, paluszki lub chipsy. Doskonale pasują również do potraw z dodatkiem keczupu np. hamburger z frytkami, ale również do pikantnych skrzydełek kurczaka, sałatki ziemniaczanej, sałatki z kurczaka lub tuńczyka.

Podawać je można zawsze kiedy spotkanie nie ma formalnego charakteru, a nalewanie ich do szklanek, zamiast do kieliszków jest całkowicie na miejscu.

Wytrawne wina różowe


Dwoma najistotniejszymi czynnikami decydującymi o jakości wytrawnych win różowych jest ich zrównoważenie i koncentracja. Najlepsze wytrawne wina różowe wyróżnia silna koncentracja aromatów.

Polecane klasyki win różowych to Côtes de Provence, wina z Doliny Loary [Saumur], hiszpańskie [np.Rioja, Katalonia] tłoczone z tempranillo i cabernet sauvignon, włoskie [Abruzzo, Bardolino, Salento].

Wytrawne wina różowe mogą przypominać wina białe, ale z tłem [aromaty] win czerwonych, takim jak np. nuty jagód.

Najlepsze do wypicia gdy są młode tzn. z rocznika ostatnich zbiorów w regionie [to samo dotyczy rumianych win różowych].

Wina różowe są winami uniwersalnymi, równie dobrze się komponują tak z kuchnią chińską
jak i z krwistym rostbefem czy tłustą rybą.

Polecane z wszelkiego rodzaju sałatkami, pstrągiem z grilla, żeberkami, wędlinami, kotletem wieprzowym, quiche, kuchniami orientalnymi.

Więcej: WINA RÓŻOWE